Saturday, March 2, 2013

resepi atkin rendang

aku yang menulis...
salam...





 kengkawan atkin , anda boleh makan rendang, tapi jangan ngada masak rendang hangpa campak gula dalamnya.. hehehee no sugar please.
Gambar ni ada nasi. ambik kat pinggan hubby, tapi kit amakan je rendang  tu tanpa nasi.

bahannya:
kerisik,
santan,
 bawang merah ,
bawang putih ,
halia
lengkuas
cili kering
serai
garam
daging,
 daun kunyit

caranya:
Ini rendang mudah sangat, blend bawang, lengkuas, halia, cili kering, serai, garam
Lepas tu kan.. jangan gelak aku memang brutal.. tapi memang sedap. tak caya cuba buat . Letak semua bahan ni masuk dalam kuali besar, letak je daging, santan kacau sampai nak kering gitu, baru letak kerisik. tunggu sampai kering, tabut daun kunyit yang di hiris. maaf la saya tak suka letak daun limau purut dalam rendang.. sesiapa yang suka tu boleh je letak.
Dah kering terus makan memang sedap... Tau tak napa sedap.. sebab dagiung tu serap semua bahan bahan tu.. rasa rempahnya. memang agaklama masak ni. tapi puas hati.